Of beter gezegd: Qhuba houdt van bijen en helpt ze een beetje. Dat het niet zo goed gaat met bijen is veel in het nieuws geweest. De bij is aan het uitsterven, de bestuiving komt in gevaar en wereldwijde hongersnood dreigt door mislukte oogsten. Gelukkig valt het op dit moment allemaal nog een beetje mee, maar het is wel waar dat bijen een beetje hulp nodig hebben: bestrijdingsmiddelen en vooral ziektes hebben de afgelopen jaren flink huis gehouden.
Iedereen kan helpen. Bijvoorbeeld door bijenvolken neer te zetten op plekken waar aan de ene kant voldoende voedsel voor ze is, en aan de andere kant behoefte aan bestuiving is, zoals bij landbouwgronden en boomgaarden. Maar ook in de stad kunnen bijen het goed doen, zeker als in de omliggende tuinen planten groeien die veel nectar bevatten. Het belangrijkste: we kunnen zorgen dat de ziekten bestreden worden en de bijen gezond de winter door komen. Allemaal niet al te ingewikkeld, niet al te veel werk, en bijzonder interessant.
Grote bedrijven zijn allemaal druk met business modellen en besturingsmechanismes. Met Agile en zelfsturende teams, bijvoorbeeld. Bijen hebben die principes al een paar miljoen jaar geleden ontdekt, geadopteerd en geperfectioneerd. Zo is een bijenvolk aan de ene kant een hiërarchische organisatie, met een koningin aan het hoofd. Ze hebben een strakke taakverdeling:
Gedurende hun gehele leven, dat vanaf de geboorte als werkbij maar zes weken duurt, weten de individuele vrouwelijke bijen precies wat ze moeten doen.
Eerst drie weken in de kast aan het werk, waarbij ze de eerste paar dagen cellen poetsen, zodat de koningin er eitjes in kan leggen, dan een aantal dagen larven voeren. Vanaf de tiende dag mag ze raten gaan bouwen, nectar aannemen en opslaan, en bewakingstaken uitvoeren. Na drie weken wordt de werkbij een vliegbij en gaat buiten de kasten nectar en stuifmeel zoeken.
Maar aan de andere kant is het erg interessant dat bijen collectief kunnen besluiten dat ze een nieuw onderkomen nodig hebben en ze gaan zwermen. Misschien roept dit herinneringen op aan het boekje over Change Management “Our Iceberg is melting”. Ook kunnen ze besluiten dat de koningin haar beste tijd heeft gehad en een nieuwe maken. Dit doen ze door een werkbij-ei te promoveren tot koninginne-ei. En stel dat de koningin is omgekomen en de nood echt aan de man is kan een werkster gepromoveerd worden tot koningin en eitjes gaan leggen. Behoorlijk Agile, toch?
De bijenhouder moet zich vooral zo veel mogelijk afzijdig houden en met name faciliteren (bijvoorbeeld door een bijenkast beschikbaar te maken), ondersteunen (door de ziektes te bestrijden), en alleen ingrijpen als het niet anders kan (bijvoorbeeld door wat bij te voeren als de wintervoorraad op dreigt te raken). Faciliterend leiderschap dus.
De wintervoorraad is trouwens honing en zoals bekend willen imkers die nog wel eens in potjes stoppen. Daar heeft de bij zelf niets aan. Mocht je dat toch willen doen, moet er wel iets voor terug gegeven worden, zoals de bijen zelf bijvoeren met veel suikers. Best een goede deal: wij zorgen dat ze gezond en mooi wonen, zij maken honing voor ons.
Bijenkasten op Creative Valley
Qhuba heeft inmiddels op beide kantoor locaties bijen staan, en een aantal van onze mensen onderhouden samen deze volken. De honing verkopen we vervolgens via Bijenbaas.
We helpen onze opdrachtgevers ook graag om een bijdrage te leveren, met het initiatief: bijenvoorbedrijven. Wij maken de bijenkasten, de bijen en de kennis beschikbaar, en het bedrijf neemt de honing af. Samen zorgen we dat de bij gedijt. Bedrijven voor bijen dus eigenlijk.
Heeft jouw organisatie interesse in een bijenkast (op het dak), of wil je graag meer weten over de bijenpopulatie in Nederland en wat je kunt doen om deze te helpen? Neem contact met Wouter Hasekamp op.
Overboeicop 19| 4145 NN Schoonrewoerd | Nederland | info@qhuba.com