7 tips voor het beste interview met kandidaten

30 juli 2018

7 tips voor het beste interview met kandidaten

Het interviewen van kandidaten kan lastig zijn. Je hebt vaak maar een uur om erachter te komen wie er tegenvoer je zit. In het normale leven doe je er uiteraard ook veel langer over om iemand écht te leren kennen. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid een interview in gaat en dat je de tijd die je hebt optimaal gebruikt.

Als werkgever is het stellen van de juiste vragen zoals beschreven in mijn blog ‘’De 20 vragen die je moet stellen tijdens een interview’’ uiteraard van groot belang. Echter heb ik gemerkt dat niet alleen de vragen die je stelt, maar ook de manier waar op jij je gedraagt erg belangrijk is. Daarom hieronder 7 tips om je interview zo optimaal mogelijk te laten verlopen:

Tip #1 ‘’Connect’’ met de kandidaat

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk vragen stellen aan de kandidaat om erachter te komen of hij/zij de juiste fit is met het bedrijf en de functie. Zorg er wel voor dat je een connectie maakt met de kandidaat, bijvoorbeeld door zijn/haar naam te gebruiken, vriendelijk te zijn, oprecht enthousiasme te tonen en gebruik waar mogelijk een beetje humor.

Tip #2 Houd controle over het interview

Er zijn ook genoeg boeken en artikelen te vinden voor kandidaten over hoe ze het beste in een interview in kunnen gaan. Een van de tips uit die boeken is om de controle te nemen over het interview. Als je merkt dat dit gebeurd dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen zoals de kandidaat even onderbreken en terug de gaan naar de oorspronkelijke vraag die je stelde.

Tip #3 Heb minimaal 20% oogcontact, niet meer dan 50%

Er is een mythe dat interviewers constant oogcontact moet hebben met de kandidaat. Dit is onzin. Uit het onderzoek van Bradford D. Smart is gebleken dat kandidaten vaak minder dan 50% oogcontact aangaan, zodat ze het gevoel hebben dat ze niet continu aangestaard worden.

Tip #4 Maak notities, maar niet te opvallend

Maak notities tijdens het gesprek van punten die je belangrijk vindt. Leg je notitieblaadje zo neer dat de kandidaat er moeilijk op kan focussen en zich dus kan blijven richten op het gesprek. Let wel op dat wanneer je negatieve dingen over de kandidaat opschrijft, zoals een fout die ze hebben gemaakt, je dit wel benoemt tijdens het interview.

Tip #5 Houd de vacature in het achterhoofd, niet op het puntje van je tong

De kandidaat heeft ongetwijfeld kwaliteiten die precies aansluiten bij de aanvraag. Anders had hij of zij niet aan tafel gezeten. De kans is groot dat er ook punten zijn die niet direct aansluiten. Dit hoeft geen probleem te zijn. Door niet te proberen alles in het perfecte plaatje te passen is de kandidaat vrij alle beschikbare kwaliteiten tentoon te spreiden. Misschien stuit je samen op onverwachte mogelijkheden.

Tip #6 Geef een samenvatting van het gesprek elke 10 minuten

Het geven van samenvatting over het gesprek is een krachtig middel om dingen te verduidelijken. Daarnaast toont het ook aan dat je goed luistert naar wat de kandidaat aan het vertellen is. Het geven van een samenvatting kan er ook voor zorgen dat de kandidaat nog iets kan aanvullen wat hem op een eerder moment ontschoten is.

Tip #7 Vraag feedback

Vraag altijd feedback na het interview aan de kandidaat over hoe de persoon het vond. Vaak geeft dat ze ook wat ruimte om meer open te zijn en het wordt altijd gewaardeerd. Daarnaast: je leert er zelf ook weer van!

Meer tips voor het aannemen of interviewen van topkandidaten? Neem contact met me op. Of download de whitepaper Focus op de Candidate Experience.

Wil je na het lezen van deze 7 tips nog meer advies? Doe de Recruitment Check.

Jessica van Beek

06-14749698

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Whitepaper

Whitepaper Candidate Experience