Afspraak datadeling maakt Nederlandse havens slimmer

Portbase en Mediterranean Shipping Company (MSC) hebben een data sharing agreement ondertekend die het mogelijk maakt om samen versnelling aan te brengen in de logistieke keten van fruittransport. Qhuba associate Willem van Groenland speelde hierin als CIO een belangrijke rol.

Het delen van data is geen onbekend fenomeen in de havensector. Portbase faciliteert deze datadeling via een havenbreed online Port Community Systeem (PCS). De overeenkomst met MSC zorgt er echter voor dat data gedeeld wordt buiten het PCS. De externe partijen waar data mee wordt gedeeld zijn het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) en Frugi Venta, de branchevereniging van fruitimporteurs.

De Vereniging van Rotterdamse Cargadoors (VRC) heeft een belangrijke rol gespeeld in het betrekken van de cargadoors en rederijen. Willem van Groenland: “De overeenkomst maakt het mogelijk dat we ladinginformatie gesplitst aanbieden. Het gaat om data die wij al in ons PCS hebben staan. Door deze te delen met Frugi Venta kunnen fruitimporteurs hun planning en transport naar het achterland verbeteren. Het gaat om bedrijfsgevoelige informatie die een bedrijf niet als geheel aan partijen beschikbaar wil stellen. En dat is logisch. Maar met deze overeenkomst leggen we goed vast welke data wel en niet gedeeld wordt.”

Goede afspraken

Deze overeenkomst biedt mogelijkheden voor allerlei andere datadeling in de logistieke keten. Van Groenland: “Het delen van data wordt steeds belangrijker voor het efficiënter maken van stromen in, om en door de havens. Door meer data te delen maken we de havens slimmer en kunnen we als Nederland de concurrentie aan met landen om ons heen. Maar daar moeten we goede afspraken over maken.” Die afspraken zijn belangrijk omdat datadeling gaat over vertrouwen. Van Groenland: “Samen met het NLIP kijken we daarom op dit moment naar een generieke opzet van deze overeenkomst zodat we ook met andere partijen op deze manier kunnen gaan samenwerken. Door dit soort afspraken te faciliteren en borgen ontstaat er een betere autorisatie op het delen van data. Daarmee maken we het delen van data steeds waardevoller.”

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.