CEO: bereid je voor op Digitale Transformatie – zeven tips
Na de vijf basale vragen over een Digitale Strategie beantwoord te hebben is het tijd om je er echt op voor te bereiden.
Deze zeven stappen gaan je helpen:
- Vision – Laat je informeren, vorm een beeld en ontwikkel een visie
- Inspiration – Inspireer iedereen om mee te denken en te doen
- Culture & Communication – Verspreid je visie en verander de cultuur
- Team – Verzamel een team en laat ze verantwoordelijkheden nemen
- Organisation – Verspreid het gospel en pas organisatie(-structuur) aan
- Review & Repeat –Fail fast, fail cheap and learn a lot.
- Youthen – Kijk naar de jeugd en haal Digital Natives binnen
1. Vision
Digitaal succes, of het nu gaat om een volledige Digitale Transformatie, een ‘gewone’ social media strategie, of alles daartussen begint met een wake-up call. Het is 2017: helpdesks worden vervangen door chatbots, taxi’s met lampjes op het dak verdwijnen, de CD komt niet meer terug en Elon Musk heeft een bedrijf gelanceerd om onze hersenen te verbinden met computers. Het is tijd om wakker te worden! “If you don’t create the thing that kills you, somebody else will”. Niet voor niets zijn de helft van de bedrijven van de Fortune 500 sinds 2000 verdwenen. Informeer jezelf, of laat je informeren. Bestudeer wat er aan de hand is in de wereld. Kijk naar wat anderen doen waarover gesproken en geschreven wordt. Denk niet: dit geldt niet voor mij. Dan eindig je zoals de taxichauffeurs die nog steeds gefrustreerd langs de weg staan om te wachten op klanten, zich afvragend waarom niemand binnenkomt, en waarom iedereen op zijn telefoon aan het kijken is, terwijl de Uber chauffeurs af- en aanrijden. Ben je wakker? Nu is een goed moment om actieplan te maken: uw transformatiestrategie. En nee: niet meteen voor alles en iedereen, en zeker niet in beton gegoten. Maak de switch van maximal validation naar minimum viability.
2. Inspiration
Uiteindelijk wil je dat iedereen in het bedrijf deze urgentie gaat voelen. Een gedeelde overtuiging dat dingen gaan veranderen, op basis van een visie hoe de wereld, het bedrijf en je leven er over vijf jaar uit kan zien. Niet “ziet”, want dat weten we niet; “zou kunnen zien” is goed genoeg. Inspireer, verlicht, verleid en activeer je collega’s elke dag. Het gaat gebeuren, en ze weten het al lang. Ze wisten alleen niet dat jij het weet.
3. Culture & Communication
Communicatie is essentieel. Zet de eerste stappen op weg naar een digitale cultuur, waarin drive, ambitie, kansen, uitdagingen en experimenten fundamenteel zijn. Praat er niet alleen over, maar schrijf het ook op. Waarom niet op papier? Noem het hoe je wilt: Een Digital Manifesto, The Digital Future, the Digital Balance Sheet. Agendeer de thema’s en spreek een ambitie uit. Als iedereen dezelfde taal gaat spreken en dezelfde kant op beweegt heb je een grote stap voorwaarts gezet, zelfs als niemand weet waar je precies uit gaat komen. De andere kant van de medaille: vertel waar je mee bezig bent, maar ook waar je nog niet zeker van bent, deel de successen maar ook de mislukkingen. Luister naar twijfels, goede raad en feedback. Laat mensen uitspreken. Niet alleen top-down, maar ook bottom-up, want – die kennen we nog wel – “Culture eats strategy for breakfast” (Peter Drucker).
4. Team
Dit gaat niet in één keer werken. Begin met de mensen die willen. Mensen met ideeën, die straks met hun enthousiasme de rest aan gaan steken. Geef ze ruimte. Ze zijn er al. Zelfs Kodak had ze. Steven Sasson vond de digitale camera uit terwijl hij voor Kodak werkte. Hij deelde zijn idee met zijn baas, die hem uit angst verstopte – zowel Steven als zijn uitvinding. Het resultaat is bekend. Hoe je dit team op kunt zetten zal afhangen van wat je denkt dat werkt – of vraag het ze. Alles kan werken, zolang het maar geen “afdeling” is. Multidisciplinair lijkt beter te werken. Maar of het een “Task Force” is, een project team, of een expert-group is minder relevant. Er zijn bedrijven (zoals Accor Hotels) die een “Digital schadow board” opzetten van enthousiastelingen, die mee willen denken en mee mogen doen. Andere bedrijven (bijvoorbeeld Philips, maar ook veel kleinere bedrijven) geven de ruimte aan ‘interne digitale labs’ die nieuwe dingen zoals Bitcoin of Artificial Intelligence kunnen ontdekken, of aan ”Corporate startups” die op kleine schaal mogen experimenteren.
5. Organisatie
Een van de belangrijkste principes in digitale transformatie is om van het lab, of van het team de stap te maken naar de digitale organisatie. Eén paar marketeers die met nieuwe speeltjes aan de slag zijn, of met Facebook mogen experimenteren is een leuk begin, maar uiteindelijk wil je dat de evangelisten het gospel verspreiden. Ook dit vraagt veel van een bestuurder: vooral lef. Zelf organiserend, zelfsturend, multidisciplinair, Agile, Interventies, en misschien zelfs afscheid nemen van wie niet mee wil. Opties genoeg om mee te experimenteren.
6. Review & Repeat
Wen er maar aan: trial & error is the name of the game. Een digitale organisatie moet een lerende organisatie willen zijn. Elke dag een beetje beter, maar ook elke dag afscheid nemen van wat niet werkt. Dat betekent ook: testen wat de resultaten zijn, analyseren waarom dat zo is. Vergelijk het maar met golf. Bijna geen enkele van de ballen die je slaat komen terecht waar je hoopte. Maar van elke slag leer je als je analyseert wat er precies gebeurde. Verzamel data, en gebruik die data om te verbeteren. In het donker wordt je swing niet beter. Streef naar een mentaliteit waar de dingen proberen, experimenteren, testen en verbeteren logisch en gewenst is. Fail fast and cheap, en herhaal dit.
7. Youthen
Verjong! Verjong je blik en een deel van je organisatie. Kijk naar wat de jeugd doet. Als je kinderen hebt, weet je dat ze andere dingen doen, dingen anders doen, anders communiceren, op een andere manier aan hun informatie komen. Bedrijven hebben te weinig digitale expertise. Maar die expertise is er wel. Er lopen jonge mensen rond die in een digitale wereld zijn opgegroeid. Geef ze kansen. Vraag ze om hun mening. Waarschijnlijk geven ze die al ongevraagd. Des te beter. Luister! Er lopen ook minder jongen mensen rond met deze expertise. Identificeer ze! En als je ze niet hebt: ga ze zoeken. Zonder Digitale Natives mis je de boot. Tenslotte: denk na hoe je ze wilt vinden en aantrekken. Een advertentie in het FD zal misschien minder effect hebben dan een digitale campagne. Wanneer was de laatste keer dat je met HR en marketing een discussie had over de meest relevante content voor een inbound recruitment campagne?
Heb je na de 5 essentiële vragen en deze 7 tips nog vragen?
Download onze Whitepaper en lees waarom Regie cruciaal is voor het succes van je Digitale Transformatie. Of neem direct contact met ons op.