De juiste kandidaat voor de IT-vacature vinden? Zo schrijf je de juiste tekst

16 juli 2018

De juiste kandidaat voor de IT-vacature vinden? Zo schrijf je de juiste tekst

Vind jij IT-vacatureteksten vaak ook zo tenenkrommend? Dan ben je niet de enige. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacatureteksten wél de juiste mensen aantrekken?

Om even aan te duiden waar we het over hebben, geven we hier als voorbeeld zomaar een tekst die we tegenkwamen in een vacature voor een manager IT Operations bij een bedrijf in de logistieke dienstverlening.

Functieomschrijving

  • Je geeft leiding aan een team met systeem-, werkplek- en applicatiebeheerders;
  • Je ontwikkelt het beleid rondom beheer, operatie, security en compliance en zorgt samen met je team voor de uitvoering hiervan;
  • Je voert de regie over uitbestede diensten en stuurt daarnaast een intern team aan;
  • Je hebt een duidelijke visie op de transitie van on-premise naar de cloud en bent in staat om dit te vertalen naar concrete acties en veranderingen.

Functie-eisen

  • Je beschikt over een HBO/WO werk- en denkniveau;
  • Je hebt brede ICT-kennis;
  • Je vindt het een sport problemen om te zetten in oplossingen;
  • Je hebt ervaring in een IT-beheerorganisatie kennis en ervaring met het toepassen van het ITIL-framework;
  • Je hebt inhoudelijke kennis van Windows Server, Oracle, Office 365, netwerken, privacy & security

Je zou zeggen: prima omschrijving van wat een IT Operations Manager doet. Het zijn ook logische functie-eisen. En dat is precies hét punt, want een IT Operations Manager weet zelf ook wel wat hij doet. Natuurlijk heeft hij ervaring met ITIL en natuurlijk is hij in staat de breedte te overzien. Het is immers een generalistische functie.

Er staat heel weinig relevante informatie in de vacature over het bedrijf, de specifieke uitdagingen waar dit bedrijf tegenaan loopt bij de transitie die ze kennelijk willen maken van on-premise naar de cloud, de bedrijfscultuur en andere zaken die voor een kandidaat doorslaggevend zijn bij de keus om al dan niet te solliciteren. Het is zonde om de weinige ruimte die je hebt te gebruiken voor informatie die iedereen zelf ook wel kan invullen.

Roep geen vragen op, beantwoord ze

Bovendien roept deze tekst veel vragen op. Welke diensten zijn uitbesteed en welk werk wordt (nog) door het interne team verricht? Hoe concreet zijn de plannen om een groter deel van de IT in de – publieke of private? – cloud onder te brengen en wat is de status nu? Is er al een werkplek gerealiseerd op basis van Office 365 of is dat een wens? De logistieke sector staat aan de vooravond van een grote digitale transformatie, waarvan de contouren zich beginnen af te tekenen. Zoekt dit bedrijf iemand met ervaring in de logistiek, of zoeken ze juist iemand van buiten de branche die met een frisse blik kijkt? Willen ze dat de IT Operations Manager meedenkt over ontwikkelingen als blockchain en online platformen om ladingen te bundelen, of moet hij puur de visie van het management omzetten naar IT-beleid en dit uitvoeren?

Definieer je vraag heel goed

Hoe moet het dan wel? Denk vooraf na over het IT-beleid in relatie tot de organisatiestrategie. Past het huidige beleid en de huidige manier van werken bij de organisatiedoelen, vandaag, morgen en overmorgen? Over welke kennis en vaardigheden moet de kandidaat tegen deze achtergrond beschikken? En welke persoonskenmerken moet hij hebben? Moet hij zich naadloos kunnen voegen in een team dat uitstekend draait of moet hij de boel wellicht in een wat andere richting duwen?

Als je dit helder hebt, laat dit dan ook blijken in de vacaturetekst. Geef specifieke informatie over het bedrijf, de keuzes die in het verleden zijn gemaakt en de uitdagingen voor de toekomst. Op die manier nodig je kandidaten uit om een veel gerichtere sollicitatiebrief te schrijven, met meer specifieke informatie over hun ervaring met de vraagstukken die ook in dit bedrijf spelen.

Worstel jij met het schrijven van een aansprekende IT-vacaturetekst die de juiste kandidaten aantrekt? Neem gerust eens contact met me op, ik help je graag verder.

Wil je weten waar Qhuba nog meer mee kan helpen ? Doe de Recruitment Check en krijg persoonlijk advies.

Jessica van Beek

06-14749698

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Whitepaper

Whitepaper Candidate Experience