De juiste medewerkers met behulp van data

19 september 2019

De juiste medewerkers met behulp van data

Volgens onderzoek van PWC in 2017 was de grootste bedreiging voor CEO’s dat het bedrijf niet de mensen met de juiste talenten en skills konden aantrekken. Dit zal nu in 2019 niet minder zijn. We zien de berichten om de haverklap op LinkedIn of in het nieuws voorbijkomen. Er zijn te weinig mensen voor het werk wat er gedaan moet worden.

Hoe zet je technologie in om de juiste mensen aan te nemen?

Mijn collega zou zeggen: dus lieve mensen, wat gaan we daaraan doen? We zien van alles voorbij komen om de juiste mensen binnen te halen. Leuke functietitels gecombineerd met een gaaf functieprofiel. Wat meer zegt over de cultuur en leuke uitjes die ze doen binnen het bedrijf dan een goede omschrijving van wat er echt van je verwacht wordt om succesvol te zijn als persoon maar ook als bedrijf. Of bedrijven gaan allerlei nieuwe HR-technologie implementeren. Technologie die kan tracken wie er op je website en specifiek op welke vacature heeft gekeken. Chatbots die een deel van de communicatie met de kandidaten doet. Of tools die videosollicitatie mogelijk maken. Wat vooral voor efficiëntie en dus meer tijd zorgt, maar niet specifiek zorgt voor het aannemen van de juiste mensen voor jouw bedrijf.

Hopelijk steekt er iemand zijn vinger op in het bedrijf die zegt:’’ hebben we intern nog mensen die we hiervoor kunnen opleiden of door kunnen laten stromen?’’. Dit is het beste vraag die je kunt krijgen. In een onderzoek van Matthew Bidwell kwam naar voren dat mensen die van buitenaf naar binnen zijn gehaald voor een bepaalde functie er drie jaar langer over doen om net zo goed te functioneren als iemand die voor dezelfde rol intern doorgegroeid of opgeleid is.

Stel dat je intern geen goede opties hebt en daarom één of meerdere van bovenstaande dingen doet. Natuurlijk kan het zijn dat je goede nieuwe medewerkers hebt aangetrokken die jouw bedrijf helpen groeien. Alleen is dit niet gedaan op basis van meetbare resultaten die aangeven dat een bepaalde manier van werven ervoor zorgt dat de juiste nieuwe medewerker wordt aangenomen.

Hoe gebruik je data om de juiste mensen aan te nemen?

Het aannemen van nieuwe medewerkers kost geld, in deze tijd zelfs veel geld vanwege de krapte. Het is dus van belang om te investeren in de juiste oplossingen. Maak meetbaar of de juiste mensen worden aangenomen door gebruik te maken van data, dit kan helpen de juiste oplossing te vinden hoe je het beste nieuwe medewerkers kan werven. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de prestaties van je medewerkers te meten. Stel simpele vragen als: Zeggen medewerkers hun baan op? Zijn ze niet aanwezig? Maak gebruik van de data van de functioneringsgesprekken. Of vraag aan managers: Heb je er spijt van dat je medewerker X hebt aangenomen? Zou je deze persoon weer aannemen?

Alleen deze data kan al voor heel veel inzichten zorgen. Bovenop deze data kan je kijken naar welke manier de juiste medewerkers zijn binnen gekomen. Is dat via een andere medewerker, social media, recruitment bedrijven of door een interne medewerker door te laten groeien? Zo maak je de funnel steeds kleiner en ook inzichtelijker hoe jij als bedrijf de beste medewerkers binnen haalt. Maar bijvoorbeeld ook een uniforme manier van interviewen kan zorgen voor goede data die later gebruikt kan worden.

Goede voorbeelden 

Er zijn al een aantal mooie voorbeelden van bedrijven die data inzetten om de juiste nieuwe medewerkers aan te nemen. Xerox heeft een half jaar persoonlijkheidstesten en andere analytics tools getest voor het werven van call center medewerkers en hebben het verloop met 20% naar beneden geschroefd. Intercontinental Hotel Groep zet AI in bij de werving en selectie van toekomstige general managers over alle hotelketens die onder IHG vallen. Er zijn zelfs speciaal gemaakte videospelletjes, waardoor data van spelende kandidaten wordt vastgelegd welke een accurate beoordeling geeft van het potentieel van de kandidaat als innovator of als leider. 

Als je dankzij data weet hoe je de beste medewerkers kunt aannemen voor jouw bedrijf kun je verder gaan kijken naar een innovatieve of creatieve oplossing om te gaan werven. Het kost tijd om de juiste data naar boven te halen en vast te stellen wat gaat bepalen om succesvol hierin te zijn. Maar die tijd zorgt er uiteindelijk voor dat het bedrijf maar ook de mensen in het bedrijf blijven groeien. 

Heb je vragen over bovenstaand artikel of wil je sparren over hoe jij jouw data in kan zetten om de juiste medewerkers te werven? Neem dan contact op met Jessica van Beek

Wil je meer lezen over de volgende stap: Talentontwikkeling? Lees dan ook zeker het artikel Ontwikkel je talent voor talentontwikkeling

Jessica van Beek

06-14749698

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.