De leeslijst voor je zomer(vakantie)

27 juni 2019

De leeslijst voor je zomer(vakantie)

De zomer is gearriveerd. Nog even en de vakanties beginnen. Tijd voor ontspanning, maar ook tijd om weer eens lekker te lezen. Geef toe: je hebt vast nog een paar boeken liggen die je al veel eerder had willen oppakken. Hopelijk lukt dat de komende maanden. Voor wie geen achterstand heeft, en op zoek is naar een “die-zou-je-sowieso-eens-moeten lezen-lijstje: hier onder de mijne. Er zit geen thema in, de boeken komen uit alle categorieën. De enige overeenkomst is dat ze de moeite van het kopen, meeslepen in de koffer en lezen meer dan waard zijn!

21 lessen voor de 21e eeuw voorkant

21 Lessen voor de 21e eeuw
Yuval Noah Harari.

De naam zegt je misschien niet meteen iets, maar Sapiens is van Harari is een grote hit geworden. De geschiedenis van de mensheid op een fascinerende manier beschreven en in context geplaatst. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? In “Homo Deus – A Brief History of Tomorrow” kijkt hij vooruit en analyseert onder andere de gevaren van dataïsme. In “21 lessen voor de 21e eeuw” gaat het over het heden en probeert Harari de meest urgente vragen van onze tijd te beantwoorden. Van fake news en nationalisme tot de macht van de tech giganten.

 

 

Factfulness voorkantFactfulness
Ten Reasons We’re Wrong About The World – And Why Things Are Better Than You Think
Hans Rosling, Ola Rosling & Anna Rosling Rӧnnlund.

Een verrassend positief boek, al lijkt het aanvankelijk niet zo. Het uitgangspunt: we maken voortdurend denkfouten en zijn daardoor veel te negatief over de toestand van de wereld. Niet de feiten blijken leidend, maar de vooroordelen. Je wordt, als je ervoor open staat geconfronteerd met de instincten die je zelf ook vaak op het verkeerde been zetten.

 

 

Thinking Fast and Slow voorkantThinking, Fast and Slow
Daniel Kahneman

Er zit wel een relatie in met het bekende boek van Daniel Kahneman: ‘Thinking, Fast and Slow’. Ook hij noemt het voorbeeld van de chimpansee die betere antwoorden kiest dan nobelprijswinnaars en betere beslissingen neemt dan investment bankers. Kahneman is psycholoog en winnaar van de Nobelprijs voor de economie. Hij gaat ervan uit dat ons denken door twee systemen geregeld wordt. Een snelle intuïtieve en een langzame logische. Een prachtig boek vol voorbeelden van hilarische en schokkende misverstanden, slechte keuzes en ingebakken vooroordelen. Gelukkig ook met praktische inzichten in hoe we zelf betere keuzes kunnen maken.

 

Leading Digital voorkant

Leading Digital
Turning Technology into Business Transformation
George Westerman, Didier Bonnet & Andrew McAffee

Genoeg mindgames. Even wat nuttigs. We spreken dagelijks over de Digitale Transformatie. Maar wat bedoelen we precies? Als je maar één boek kon lezen, denk ik dat Leading Digital je een mooi beeld geeft van waar het bij Digital Transformation om draait. Hoewel het alweer een paar jaar oud is, is het nog steeds actueel: hoe ga je de concurrentie verslaan met zinvolle investeringen? En het soort leiderschap dat die veel gehypte transformative daadwerkelijk tot stand brengt.

 

De Vliegeraar voorkantDe Vliegeraar (The Kite Runner)
Khaled Hosseini

Als je deze nog niet gelezen hebt, of na een paar bladzijden hebt weggelegd: toch maar lezen. Het lijkt een all-time classic te worden, met alle grote thema’s in een prachtig verhaal. Loyaliteit, verraad, wraak, vriendschappen, relaties. Een roman voor de must-have-read-lijst. Waarschijnlijk hebt je hem, want er zijn er honderdduizenden verkocht – alleen al in Nederland. Nu nog lezen deze vakantie.

 

 

The Lean startup voorkantThe Lean Startup
Eric Ries

Vooruit nog zo één; we hebben het er dagelijks over, maar wie heeft hem echt gelezen: The Lean Startup. Van Eric Ries. Aan de slag zonder een uitgewerkt plan te maken, maar beginnen met een simpel prototype om een aanname te testen: dat is de kern van de lean start-up-methode. Lean Startup combineert agile en lean met klantontwikkeling. Agile test het product op gebruikers. Lean Startup test het product tegen de markt. De belangrijkste zorg van Agile is om te voorkomen dat een product wordt gemaakt dat niet werkt. De belangrijkste zorg van Lean Startup is dat er een product wordt gecreëerd dat niemand nodig heeft. Het doel is niet om snel geld te verdienen, maar om te leren.

 

Smokey Goodness voorkantSmokey Goodness
Het ultieme BBQ boek
Jord Althuizen

Tja. Je kan ook gewoon lekker thuis blijven. Minder CO2 uitstoot, meer tijd om te lezen. Dan moet je beslist nog een boek aan je lijst toevoegen. Smokey Goodness van Jord Althuizen. Het ultieme BBQ boek. Wel gevaarlijk, want je wilt ook all boy-toys hebben die er in staan. De smoker, de firestarter, de thermometers, de messen, de pulled-pork klauwen, de vuurvaste handschoenen, en het leren schort. Maar dan wordt het ook echt feest. Daar kan geen all-inclusive resort tegenop.

 

Wouter Hasekamp

06-46338864

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.