Digitaal leiderschap: luchtkastelen en ivoren torens zijn passé

22 november 2018

Digitaal leiderschap: luchtkastelen en ivoren torens zijn passé

Dit artikel is verschenen in CIO Magazine #4 november 2018

De algemene gedachte binnen bedrijven is dat de visie op de organisatiestrategie moet komen vanuit de board. Maar als het gaat om de digitale transformatie, dan blijkt het in de praktijk vaak beter te werken om op basis van de ervaringen van de mensen op de werkvloer en hun uitdagingen te komen tot een veranderstrategie. Klinkt logisch, maar waar te beginnen?

De theorie is eenvoudig: het strategische IT-plan is gebaseerd op de digitale ambitie van de organisatie en geeft aan welke technologische mogelijkheden er zijn. Het plan houdt rekening met de omgeving van de organisatie, kijkt over de grenzen van de eigen industrie heen en geeft verschillende scenario’s die passen bij de ambitie.

Maar in de praktijk blijkt dat de technology-push vanuit IT essentieel is om richting en sturing te geven aan de organisatiestrategie. Deze technology-push is voor veel bedrijven nog niet vanzelfsprekend, met als gevolg dat er geen heldere digitale ambitie ligt. Een gemiste kans voor de organisatie, maar zeker ook voor de CIO!

De kans op het ontbreken van een technology-push is groter in organisaties waar de CIO of IT-directeur geen zitting heeft in de board. In die organisaties heerst vaak het idee dat het huidige businessmodel nog jaren mee kan. De board verwacht van IT vooral dat het bijdraagt aan efficiencyverbetering.

Een ander uiterste zijn organisaties met grenzeloze ambitie maar weinig realiteitszin: ‘we willen middels blockchain de keten binnen drie jaar volledig transparant maken’. Klinkt mooi hoor, maar dan meer als stip op de horizon in plaats van concreet plan.

Kortom, het aantal organisaties waar de board een realistische digitale ambitie weet te formuleren, is klein. Daar ligt een schone taak voor de CIO!

Verder lezen ?

Dat kan op de site van IT-Executive

Meer weten over Qhuba’s CIO office? Neem contact met ons op.

Whitepaper

Voorpagina Strategy Execution Cycle