CEO: Digitale Transformatie – wat is het en wie gaat het voor je regelen?

7 juni 2017

CEO: Digitale Transformatie – wat is het en wie gaat het voor je regelen?

Technology (jarenlang noemden we het IT) was voorheen een facilitator. Een enabler. Onderdeel van de exploitatie van het bedrijf, en daarmee een kosten post. Op zijn best werd het ingezet om “te automatiseren, te integreren en te controleren”, en daarmee kosten te besparen. Een bottom-line game dus.

En toen begon iedereen over de Digitale Transformatie: IT ontworstelde zich aan de exploitatie focus en werd de key tot exploratie. Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. Maar welke precies? De mogelijkheden om geld te verdienen. Meer inzicht door meer toegang tot data. Veel data. Big Data. Dat leidt tot betere beslissingen op alle niveaus. Betere management beslissingen, maar ook betere beslissingen over waar klanten warm voor lopen, en over welke klanten interessant zijn. Meer omzet dus.

Top line game

Maar ook andere manieren om met die klanten contact te hebben, of transacties te doen. Daar bovenop, ook nieuwe producten en diensten waarin die digitale technologie een cruciale rol spelen. Daarmee is de transformatie een feit. Van automatiseren, via integreren en controleren, naar data gedreven beslissingen, empowerment van medewerkers op alle niveaus, naar transformatie van producten, diensten en business modellen. En daarmee van het hele bedrijf. Technologie is een top-line game geworden.

Hoe leren bedrijven dat spel spelen en winnen?

Op allerlei manieren kunnen bedrijven dit spel spelen en winnen. Sommigen investeren grote bedragen in de beste spullen en de beste spelers. Anderen experimenteren en leren. Een innovatieve CIO, nieuwe software oplossingen, Agile teams, de slimste techneuten en alles naar de Cloud. De investeringsaanvragen stapelen zich op. De business cases zijn zonder twijfel meeslepend. Maar houden ze ook stand? Zijn ze uit te voeren? En wat te doen aan de systemen en infrastructuur waar nu het hele bedrijf op draait (de legacy) en aan de organisatie die al die innovaties als bedreiging ziet?

Digitale cultuur

Daar zul je mee moeten dealen. En dat kan. De mensen die op hun werk niet digitaal denken hebben thuis allang hun krant op de iPad, hun foto’s in de iCloud en kijken hun films op Netflix. Die digitale cultuur wil je ook in je bedrijf. Ook met het team dat je hebt kun je nadenken over slimme digitale strategieën en over waar de kansen en bedreigingen liggen. Je kan leren van de winnaars (zoals Coolblue en ING) en van wie de boot gemist hebben (zoals Kodak en Blokker). Zoek de money making IT projecten, en geef ze de ruimte.

Ben niet bang voor beslissingen

Business en technologie zijn al met elkaar versmolten, en angst voor het nieuwe is een slechte raadgever. Angst voor het nemen van beslissingen over zaken waar je geen verstand van hebt trouwens ook. Toon leiderschap en zorg dat je met je team deze beslissingen wel kunt nemen, de risico’s in kunt schatten en een digitale cultuur creëert. En vindt uit hoe processen en systemen gaan veranderen, wat je met data kan en met security moet, en hoe je met je klanten omgaat en nieuwe producten en diensten ontwikkelt.

SCOPE Model

Het is een constante cirkel van Strategie – Context – Organisatie – Projecten (en producten) – Evaluatie Experimenteren moet, en fouten maken mag. Stil zitten is verboden op straffe van irrelevantie. Regel het. Zelf!

Geen idee waar te beginnen? Qhuba kan helpen.

Wouter Hasekamp

06-46338864

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.

Whitepaper