Grenzen verleggen werkt motiverend

28 november 2018

Grenzen verleggen werkt motiverend

Een comfortzone is een hele fijn plek, echter beperkt deze zone je ook om verder te komen. Je haalt hier vaak niet zoveel kansen uit dan wanneer je eens je grens op zoekt en eroverheen gaat. Iedereen zal hier in zijn of haar dagelijkse leven wel eens mee te maken krijgen en wanneer je in je privé leven merkt dat het werkt, wordt het makkelijker dit ook werkgericht toe te passen. Maar wanneer weet je dat het tijd is om je comfortzone te verlaten? Wat heb je hiervoor nodig en hoe ga je er mee om?

Wanneer weet je dat je uit je comfortzone moet stappen?

Vanuit de entertainment wereld naar een volledig nieuwe omgeving in een nieuw vakgebied was een behoorlijke stap uit mijn comfortzone. Toen het aanbod kwam heb ik hier, heel eerlijk, wel even over getwijfeld maar het was me al snel duidelijk dat dit een enorme kans was die ik niet kon laten liggen. Vertrouw dus op je onderbuikgevoel en geef niet toe aan de veelal negatieve “wat als” stemmetjes die op dat moment in je hoofd spoken.

Wat heb je ervoor nodig om je grens over te gaan?

Het belangrijkste is dat je jezelf goed moet voorbereiden en inlezen in je uitdaging, in mijn geval, als recruiter, in het bedrijf, de cultuur en de functie.  Maar naast goede voorbereiding en een omgeving die in je gelooft heb je ook ‘’guts’’ nodig. Wees niet bang, doe het!

Eigen voorbeeld

Toen ik zonder ervaring bij Qhuba terecht kwam als recruiter werd ik snel in het diepe gegooid. Enorm spannend, maar tegelijkertijd ook ontzettend leerzaam. Voor mijn eerste vaste plaatsing had ik slechts enkele weken de tijd. Direct schieten gedachten als “ken ik de business hier wel goed genoeg voor?” en “hoe ga ik dit voor elkaar boksen als junior recruiter?” door me heen. Ik voelde direct de drang om mezelf te bewijzen opkomen en heb de lat hoog gelegd voor mezelf.

Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en het proces in mijn eentje beheerd. Hierbij moest ik schakelen met de opdrachtgever; ervoor zorgen dat ik van hen de juiste informatie kreeg om de perfecte kandidaat te vinden. Daarnaast moest ik ook contact zoeken met mogelijke kandidaten, gesprekken voeren, zorgen dat ik begrijp wat zij bedoelen en dat zij goed begrijpen wat de functie inhoudt. Natuurlijk moet je ook kijken of er een goede match is tussen kandidaat en bedrijf, zowel qua kennis als cultuur, zodat de aanvraag voor beide partijen succesvol vervuld wordt.

Hoe ga je om met het verleggen van je grenzen?

Je comfortzone is een hele fijne plek, waar uiteraard wel dingen gebeuren. Wanneer je echter de stap waagt kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Ik herinner me nog goed het gevoel wat ik kreeg toen ‘mijn’ kandidaat werd aangenomen. Hij heeft het nog steeds enorm goed naar zijn zin bij zijn werkgever en dat is toch waar je het voor doet. Wanneer je dit gevoel vast blijft houden wordt het elke volgende keer makkelijker om een stapje verder te gaan en jezelf te blijven ontwikkelen.

Wil je een keer met mij sparren hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen of kan ik je helpen met het vinden van je nieuwe uitdagende functie? Neem contact met met op.

Denk je dat je organisatie haar (recruitment) grenzen moet gaan verleggen? Doe de Recruitment Check