Het zijn misschien clichés maar ze zijn wel waar

2 november 2018

Het zijn misschien clichés maar ze zijn wel waar

3 november is het internationale dag van het cliché. Deze dag geeft je de ruimte om de hele dag alle clichés die je kent te gebruiken. Dat nodigt natuurlijk uit om er over na te denken hoeveel clichés we eigenlijk dagelijks tegenkomen. Het stikt ervan als je er bij stil staat.

Van standaard opmerkingen over het weer tot de standaard begroeting “Kon je het een beetje vinden?”(spreekt eigenlijk voor zich als je elkaar kunt begroeten), de aankondiging van karaktermoord “Met alle respect, maar…”, de ontkenning wat je zojuist tussen de regels door glashelder gecommuniceerd hebt “Dat hoor je mij niet zeggen”, tot de aankondiging van een venijnige roddel “Ik wil niet roddelen, maar…”.

Ook op kantoor vinden we ze volop. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel projecten je in de pijplijn hebt zitten? Of wat we met al dat laaghangende fruit moeten doen? En kan iemand me vertellen wat er nog in ‘the box’ zit aangezien iedereen er voortaan buiten denkt. Japke-d Bouma heeft het zelfs 9 maanden lang voor elkaar gekregen om een wekelijkse column te schrijven over (herkenbare) kantoorclichés.

De enige constante is verandering

Natuurlijk is onze branche geen uitzondering van clichés. Hoeveel blogs en artikelen beginnen niet met “In de wereld van vandaag de dag is verandering een constante…”? Maar het grootste cliché in de consultancy business is uiteraard de “Digitale Transformatie” zelf. Als je niet mee doet ben je af is de boodschap.

Ik heb er al eens eerder over geschreven: we zijn al decennia lang aan de slag met digitalisering (al noemden we het vroeger automatisering), gingen daarna aan de slag met integratie en vervolgens met het aanbrengen van checks en rapportages (die we liever Business Intelligence noemden). Dat was in de tijd dat computers en software (dat noemden we toen IT) vooral als een hulpmiddel gezien werd. Een onderdeel van de exploitatie van het bedrijf, en daarmee een kostenpost. Een bottom-line game dus.

Digitale Transformatie clichés

Toen begon iedereen ineens over de Digitale Transformatie: IT ontworstelde zich aan de exploitatie focus en ging ook een rol spelen in de exploratie. Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. Meer inzicht door meer toegang tot data. Veel data (oftewel Big Data). Dat moet leiden tot betere beslissingen op alle niveaus. Betere management beslissingen, maar ook beter beslissingen die de klant voorop stellen (customer focus is key, uiteraard) of uitvinden waar groeipotentieel zit voor nieuwe markten of klanten (d.m.v. growth hacking bijvoorbeeld). Meer omzet dus.

Top line game

Daarnaast is elke organisatie op zoek naar andere manieren om met die klanten contact te hebben of transacties te doen (het liefst geoptimaliseerd op de customer journey, want de klant is koning). Ook zijn we continu op zoek naar nieuwe producten of diensten waarin digitale technologie een rol speelt en dit uiteraard sneller dan de concurrentie, het is immers eten of gegeten worden. Zo zijn we van automatiseren, via integreren en controleren, naar data gedreven beslissingen gekomen, en richten we ons nu vooral op de introductie van producten, diensten en business modellen. Technologie wordt stap voor stap een top-line game.

Misschien is dit een goeie dag om het ene cliché (“De wereld verandert razendsnel en we zitten midden in De Digitale Transformatie”) te vervangen door een ander cliché: Het is geen revolutie, maar een evolutie die al heel lang bezig is, en eeuwig door zal gaan. Het zijn misschien clichés maar het is wel waar, dus laten we ze deze dag omarmen.

Heb je vragen over de Digitale Transformatie van jouw organisatie? Mijn deur staat altijd open.

Wouter Hasekamp

06-46338864

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.