Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

12 december 2018

Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

“Ik raak zelf niet eens gemotiveerd van mijn eigen motivatiebrief, hoe moeten potentiële werkgevers dat dan wel worden?” zei een vriend van me laatst. Hij is op zoek naar dé baan om zijn carrière te starten en vroeg mij om hulp. Graag deel ik de tips die ik hem heb gegeven zodat jij ook een killer motivatiebrief kunt schrijven.

Tip 1: Schrijf een motivatiebrief voor jezelf

Voordat je op zoek gaat naar vacatures die aansluiten bij wat je wilt, is het belangrijk om te weten wat dat überhaupt is. Het schrijven van een motivatiebrief voor jezelf is een uitermate geschikte manier om dit uit te werken. Wat zijn op dit moment jouw persoonlijke drijfveren? Wat is jouw intrinsieke motivatie? En waarom zijn juist deze punten voor jou van belang. Je doet er goed aan om hierbij naar het volledige plaatje te kijken. Waar ben ik goed in? Waar wil ik mijzelf in ontwikkelen? Wat geeft me energie? En wat heb ik nodig?

Het beantwoorden van deze vragen kan wel eens lastig zijn. Het helpt op zo’n moment om je in te beelden hoe jouw ideale situatie er in de toekomst uit ziet. Leg jezelf hierbij geen enkele belemmering op. Alles wat in je opkomt is goed! Het is immers jouw motivatie, voor jezelf op papier gezet. Als je deze punten, vergezeld van wat uitleg, op papier hebt gezet, heb je twee dingen bereikt:

  • Een prachtige kern voor elke motivatiebrief die de komende tijd de deur uit gaat
  • Extra richting en motivatie om die droombaan te gaan vinden!

 

Tip 2: Zoek de verbinding

Nu je voor jezelf helder op papier hebt wat jouw drijfveren zijn, kun je aan de slag met het vinden van een vacature die bij jou past. Een organisatie met vergelijkbare waarden, waar jij de kans krijgt om energie in jezelf en je omgeving te steken. Een plek waarbij je het gevoel krijgt dat je beloond wordt voor de energie die je geeft. Kort gezegd gaat het om het beantwoorden van deze twee vragen: Wat heb ik te bieden en wat kan het me opleveren? Kijk hierbij wederom naar het volledige plaatje. Geld is een vereiste om in je basis levensbehoeftes te voorzien maar onderschat de waarde van een dagelijks goed verzorgde lunch, opleidingsmogelijkheden of flexibele werktijden en locaties niet.

Vind die verbindende factoren en zet je gedachten hierover in je motivatiebrief. Direct onder je persoonlijke motivatie. Wordt in een vacature bijvoorbeeld gesproken over een opleidingsbudget, beschrijf dan wat je daarmee zou willen doen. En waarom dit voor jou en de organisatie van toegevoegde waarde is. Of staan er punten in de vacature beschreven waar je nieuwsgierig naar bent? Stel dan gerust een vraag!

Tip 3: Laat je CV je motivatie niet bepalen

Het gaat erom waar je naartoe wilt, niet waar je vandaan komt. Als een potentiële werkgever wil weten wat je gedaan hebt, kan hij dat terugvinden in jouw perfect uitgewerkte CV. Daarin geef je een volledig overzicht van je (relevante) ervaringen en competenties. Erg nuttig om te checken of je over de juiste hard -en soft skills beschikt voor de functie waar je op solliciteert. Deze dingen hebben echter niets met je motivatie te maken. Laat ze dan ook weg uit je brief. Belangrijker nog: laat het je motivatie niet beperken! Zoek naar die functies die passen bij jouw motivatie en laat je CV je vertellen of solliciteren een poging waard is. Sluit je motivatie niet aan bij de functie, betekent dat concessies doen op jouw drijfveren. Sluit je CV niet aan bij de functie, betekent dat dat je de kans krijgt nieuwe dingen te leren.

Op zoek naar een organisatie die bij jouw motivatie past? Laten we dat samen doen!