Hoe wijs je een kandidaat af?

18 juli 2019

Hoe wijs je een kandidaat af?

Een manager komt naar je toe omdat er een nieuwe resource nodig is in zijn team. Je gaat meteen aan de slag om een gave vacaturetekst te schrijven en plaats deze online. Hierop komen veel reacties. Lekker! Gelijk aan de slag om CV’s en motivatiebrieven grondig door te lezen. Er blijven een aantal geschikte kandidaten over die je voorlegt aan de manager om te interviewen. Na deze interviewrondes blijft er uiteindelijk één geschikte kandidaat over. Je belt die kandidaat op om mee te delen dat jullie hem of haar graag aan de slag willen laten gaan binnen het bedrijf, waarop de kandidaat het aanbod accepteert. Iedereen helemaal happy!

Maar nu komt het moment dat de kandidaten die geen aanbod gaan krijgen, afgewezen moeten worden. Slecht nieuws brengen is nooit leuk, maar je kunt wel proberen er een positieve draai aan te geven.

Eerlijkheid duurt het langst

Het is ontzettend belangrijk om eerlijke feedback terug te geven aan de kandidaten die je hebt gesproken. Ze kunnen hier van leren voor toekomstige sollicitaties en zullen je dankbaar zijn voor je eerlijkheid, hoe hard deze soms ook is. Vaak hebben de kandidaten zelf ook een goed gevoel over de klik en of het gesprek goed is gegaan. Maak het persoonlijk en stuur daarom geen feedback per mail, maar bel de kandidaat op.

Een kandidaat afwijzen met de standaard teksten: ‘’ Een andere kandidaat paste beter in het profiel’’ of ‘’we weten niet of je de reistijd aankunt’’ of ‘’ Hij mist net wat extra ervaring op het gebied van..’’, schiet niemand wat mee op. Zorg er daarom voor dat je feedback geeft waar de kandidaat wat aan heeft. Leg uit waar de ervaring ontbreekt, maar ook als er op persoonlijk vlak geen klik is of je ergens vraagtekens bij hebt. Als je dit benoemt kan de kandidaat hier nog reactie op geven wat wellicht je mening doet veranderen.

Laat een positieve indruk achter door feedback te geven, maar wel het gesprek aan te gaan met de kandidaat. Door hem of haar de ruimte te geven om eventuele vragen te stellen of toelichting te geven op jouw feedback. Dit zou je zelf ook fijn vinden.

Belangrijk voor de kandidaat

Voor de kandidaat is het ook belangrijk om geen genoegen te nemen met een standaard afwijzing. Het is van belang om te vragen waarom de andere kandidaat beter past en wat jij in het vervolg eventueel anders zou kunnen doen om een betere indruk achter te laten. Feedback krijgen is soms moeilijk, maar ook hier geldt: kijk er positief naar en geef jouw eigen draai eraan, neem het mee en leer ervan.

En vergeet niet: ook al word je ergens voor afgewezen (misschien wel meerdere keren), stop vooral niet met solliciteren! Keep on going strong! Er is een bedrijf dat met smacht wacht op jouw kennis, ervaring en persoonlijkheid.

Meer vragen over het inrichten van je Candidate Experience? Neem contact met me op.

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Whitepaper

Whitepaper Candidate Experience