Operate like a start-up: vind de intrapreneurs in het bedrijf

23 april 2018

Operate like a start-up: vind de intrapreneurs in het bedrijf

We zeggen het zo makkelijk: de mensen zijn het kapitaal van ons bedrijf. De praktijk is dat die medewerkers vaak weinig te zeggen hebben als het gaat om het bepalen van een nieuwe strategie. En dat is jammer, want als iemand weet waar het huidige businessmodel zwakke plekken vertoont of waar je kansen laat liggen om klanten beter te bedienen, dan zijn het je eigen medewerkers wel.

Feitelijk is iedere medewerker een ondernemer. Oké, de ene heeft het entrepreneurship van nature iets meer in zich dan de ander, maar uiteindelijk wil ieder mens van nature het goed doen voor een ander: voor de klant of voor zijn of haar collega. Vrijwel iedereen heeft er ook een beeld bij hoe dat kan. Alleen vervaagt dat beeld in de loop der jaren omdat er vanuit de top toch nooit wordt geluisterd naar ideeën die op de werkvloer ontstaan. En dan neemt de macht der gewoonte het over. De gewoonte om maar gewoon te doen wat de baas van je vraagt, wetende dat klanten hier niet op zitten te wachten.

Hoe kun je al die goede ideeën van de werkvloer naar boven halen en er echt iets mee doen? De ideeënbus is immers zo dood als een pier en in vergaderingen blijft het akelig stil als medewerkers wordt gevraagd om hun input. Daardoor denken managers vaak dat het medewerkers niks kan schelen of dat hun inspiratie uitgeblust is. Niets is echter minder waar. Medewerkers hebben door schade en schande geleerd dat het beter is om je mond te houden en je KPI’s te halen, dan je kwetsbaar op te stellen.

Kweek intrapreneurs: eigen ondernemers binnen je bedrijf

Die cultuur haal je niet van de ene op de andere dag uit de organisatie. Maar je kunt er wél voor zorgen dat innovatieve ideeën niet stranden in de middle management-laag maar tot leven komen. Een bekende oliemaatschappij geeft medewerkers met een goed idee de kans om één dag per week voor eigen rekening en risico een nieuw bedrijf te starten binnen de grote groep. De medewerker krijgt 51% van de aandelen, de oliemaatschappij 49%. In tegenstelling tot een externe start-up krijgt deze interne start-up de meest professionele juridische en operationele begeleiding die mogelijk is. Het nieuwe bedrijfje krijgt intern de status van venture capital-bedrijf en doorloopt het traject dat gewone VC’s ook met hun ventures doorlopen: meerdere financieringsrondes met bij iedere ronde ambitieuze doelstellingen en mijlpalen. Wordt die doelstelling gehaald, dan is er geld voor een volgende financieringsronde, blijft de start-up ver achter bij de verwachtingen, dan gaat de stekker eruit. En blijft het idee veelbelovend maar ontwikkelt de markt niet snel genoeg, dan activeert de investeerder een vooraf afgesproken constructie om de eigendomsverhouding te ’swappen’: 49% voor de medewerker/directeur van de start-up, 51% voor het moederbedrijf. Er komt meer toezicht en inbreng vanuit de organisatie. De vrijheid gaat er wat af, de druk omhoog.

Medewerkers profiteren van eigen ideeën

Het mooie van dit model is: medewerkers profiteren zelf van de innovatie die uit hun koker komt. Ze profiteren ook zelf van alle inspanningen die ze verrichten om hun idee uitvoerbaar en rendabel te krijgen. Ze kunnen zo gebruikmaken van alle resources die het moederbedrijf heeft, bijvoorbeeld op het gebied van patentaanvragen, ICT-voorzieningen en beschermingsconstructies. Zo is het voor een medewerker veel eenvoudiger een eigen bedrijf te starten dan wanneer je ontslag moet nemen en volledig voor eigen rekening en risico alles van de grond af aan moet opbouwen.

Er zijn natuurlijk meer manieren om medewerkers te stimuleren hun ideeën voor disruptieve innovatie te delen. Het is de kunst om te zoeken naar een manier die past bij jouw bedrijf. Want één ding is zeker: radicale digitale transformatie vraagt niet alleen om verandering van het bestaande businessmodel, maar ook om een nieuwe cultuur.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen organisatie? Neem contact met ons op

Whitepaper