Recruitment is een topsport

16 januari 2019

Recruitment is een topsport

Recruitment is een topsport - Robin van Roosmalen

Veel mensen zien recruitment als een baan waarin je alleen maar CV’s aan het schuiven bent. Maar pas op! Er komt bij het zijn van een goede recruiter veel meer kijken. Zelf ben ik fanatiek kickbokser en tijdens een van mijn trainingen kwam ik erachter dat er grote overeenkomsten tussen recruitment en topsport zijn. Om dit meer inzichtelijk te krijgen ben ik het gesprek aan gegaan met meervoudig kickboks wereldkampioen Robin van Roosmalen.

Recruiten is het verzamelen van de juiste mensen om je heen, met verschillende profielen en persoonlijkheden. Vergelijkbaar met hoe Robin zijn team en staff om zich heen verzamelt. Je moet mensen om je heen hebben die je volledig kunt vertrouwen en waarmee je een gezamenlijk doel definieert om samen aan succes te bouwen.

Strategie opstellen

Robin is altijd aan het trainen, hoe die training er precies uitziet verandert per wedstrijd. Zodra zijn tegenstander bekend is, gaat hij met zijn trainers samen zitten om oude wedstrijden van zijn tegenstander terug te kijken. Op basis hiervan worden zijn trainingskamp en strategie voor de komende 6 – 7 weken bepaald. Hierna gaat Robin trainen en kijkt hij alleen nog maar vooruit naar de wedstrijd en focust op zijn voorbereiding. Voor hem ziet geen dag er hetzelfde uit. Hij traint zes dagen per week, twee keer per dag. Zo doet hij boks- en kickboks trainingen, sparringsessies, krachttrainingen én looptrainingen. Dat elke dag anders is, is precies wat Robin nodig heeft: “Als elke dag er hetzelfde uitziet, wordt het saai en ga ik me vervelen. Terwijl plezier hebben voor mij tijdens de trainingen heel erg belangrijk is, als ik geen plezier meer heb kan ik net zo goed stoppen.”

Wanneer ik naar een mogelijke opdrachtgever ga, heb ik hier met mijn team van tevoren ook een strategie voor bedacht. Ik duik diep in de organisatie en ga bekijken; wat doet de organisatie allemaal, waar liggen de sterke punten en waar liggen kansen voor verbeteringen. Ook hier is dus steeds de basis hetzelfde, we willen organisaties namelijk helpen om het beste uit zichzelf te halen, maar de specifieke aanpak wordt aangepast op de klant.

De organisatie is de ring

Wanneer ik bij een mogelijke opdrachtgever geweest ben kan ik gaan zoeken naar de juiste professionals. Het is heel belangrijk een goed beeld van de organisatie te hebben, zowel op inhoud als op cultuur.

Robin van Roosmalen laptop

De professionals die ik spreek voor de verschillende rollen zijn inhoudelijke topsporters. De doorslag om de opdracht tot een succes te brengen ligt in de match op de persoonlijkheid en de omgeving waar die persoon terecht komt. Een gesprek is dan ook een aaneenschakeling van het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, luisteren naar wat de echte behoefte is van de klant en goed aanvoelen of die persoon ervoor open staat om te sparren of eerst zijn/haar verhaal te laten doen. Mijn werk is vergelijkbaar met het staan in de ring. Elke dag dat ik binnen stap ben ik er klaar voor om te excelleren. Wat voor mij betekent: samen met mijn klanten en professionals overwinnen!

Stilstaan is geen optie

Toen Robin eenmaal de Glory titel in de lichtgewichtdivisie (tot 70kg) had veroverd en tegen alle mogelijke tegenstanders al eens was uitgekomen, ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld om ook in een gewichtsklasse lager Glory kampioen te worden. Met veel diëten en een nog strakker trainingsschema is het hem gelukt om in de vedergewicht klasse (tot 65 kg) uit te komen en hier uiteindelijk 2 keer wereldkampioen te worden. Ook hier kun je overeenkomsten zien met het recruitment vak. De wereld van technologie is continu in verandering. Om zowel voor de professionals als klanten relevant te blijven moet je continu op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de markt. Ik lees zelf regelmatig boeken, whitepapers en artikelen om bij te blijven en mezelf uit te dagen om nieuwe dingen te proberen. Ook volg ik zelf trainingen zodat ik een goede sparringpartner blijf voor mijn netwerk.

Dat netwerken is voor Robin ook belangrijk, het is van belang om de juiste mensen in de business te kennen zodat je regelmatig aan wedstrijden kunt meedoen. Social media, persdagen, interviews, fotoshoots en daarnaast je gedrag en het imago wat je voor jezelf creëert, bepalen allemaal mede je succes. Mensen moeten je wat gunnen zodat jij de wedstrijden kunt doen waar je zelf ook plezier uit haalt. En dat is recruitment ook; blijven netwerken, events bezoeken, zichtbaar zijn op social media. Zodat de juiste mensen met de juiste drive je kunnen vinden, om samen succes te boeken bij klanten.

Plezier is key

Robin gaf het al eerder aan, zodra hij geen plezier meer uit zijn werk haalt kan hij net zo goed stoppen. Dat geldt voor mij als recruiter net zo. Je dagelijkse bezigheden leiden er allemaal toe om klanten nog succesvoller te maken, met de juiste Qhubanen die met plezier naar hun werk gaan. Robin heeft geen rituelen vooraf aan een wedstrijd; hij is juist met vrienden achter de schermen volop aan het lachen, voordat hij de ring in moet. Zo gaat dat bij mij ook; met mijn team en collega’s zorgen we ervoor dat iedereen zich goed voelt en is humor heel belangrijk. Iedere keer als Robin de ring in gaat staat plezier voorop. Als ik mijn ring in stap heb ik plezier in het spreken van mensen en het maken van de juiste match. Hier haal ik energie uit en op deze manier houd ik het nog wel een aantal rondes vol.

Wil je ook eens met mij sparren? Neem contact met me op.

Benieuwd of de recruitment in jouw organisatie kan verbeteren? Doe de Recruitment Check