TMG kiest voor Apple-werkplek

4 april 2018

TMG kiest voor Apple-werkplek

Eén van de belangrijkste ICT-investeringen die bedrijven vandaag de dag doen, is die in een nieuwe werkplek. Ze hebben allemaal Het Nieuwe Werken omarmd, maar in veel gevallen is het ‘anytime, anyplace’ principe ervan maar matig vormgegeven. Medewerkers kunnen alleen thuis aan de slag als ze zich door complexe inlogmethodes worstelen. Hun werkomgeving is op een mobiel device een stuk beperkter dan op een laptop of desktop. En dan er zijn er ook nog altijd bedrijven waar medewerkers geen video kunnen afspelen omdat de Citrix versie dat niet ondersteunt.

Cloud tenzij, flexibel en schaalbaar

Geen wonder dat een moderne werkplek die op iedere locatie en via ieder device toegang biedt tot alle belangrijke applicaties hoog op het verlanglijstje staat van menig organisatie. Daarbij wordt vaak meteen de wens voor ‘cloud tenzij’ geformuleerd, want wie wil er vandaag de dag nog investeren in eigen servers, met alle beheerproblematiek en kwetsbaarheid die daarbij komt kijken? Natuurlijk moet de nieuwe omgeving schaalbaar en flexibel zijn.

Logische keus voor Windows

De eerste gedachte bij een werkplek gaat meestal uit naar Microsoft. Immers, bedrijven werken al jaren met Windows en in veel gevallen is ook al de keus gemaakt om te migreren naar Office 365, wat het hart van de nieuwe werkplek zal worden. Dan lijkt het logisch om maar gewoon op die voet door te gaan en te kiezen voor Windows. Of toch niet?

Het aantal bedrijven dat ook op mobiel gebied voor Windows kiest, is op de vingers van één hand te tellen. Je zult dan dus altijd moeten blijven investeren in een goede integratie van Android met iOS. De Windows telefoon is nooit een succes geworden, omdat de gebruiksvriendelijkheid te wensen overliet. En de hybride tablet/laptop werkt voor veel mensen best prettig, maar voor een wat krachtiger exemplaar waar je meer op kunt doen dan alleen maar wat e-mailen en tekstverwerken, moet je nog altijd diep in de buidel tasten.

Lage total cost of ownership

Het beeld dat je diep in de buidel moet, hebben de meeste bedrijven ook bij Apple. En ja, de hardware is ook duur. Dat geldt zowel voor de iPhone als voor de verschillende typen MacBooks en de iMac. Maar hoe zit het met de bijkomende kosten? De zelfredzaamheid van Apple-gebruikers is immers groot, mede doordat er een grote community is die bij ieder probleem kan helpen. En het aantal problemen dat gebruikers ervaren is laag omdat de hard- en software zo gebruiksvriendelijk zijn en zelden kapotgaan. Ook zijn de dreigingen van virussen en malware op Apple een stuk minder dan op Android- en Windows-devices. Met als gevolg dat de helpdesk gedecimeerd kan worden, want die krijgt nauwelijks nog vragen.

De apparatuur gaat bovendien lang mee. Vraag het maar eens aan bestaande gebruikers. Zelden vervangt iemand zijn telefoon of laptop omdat die end of life is. De belangrijkste reden om een nieuw apparaat te kopen is het feit dat die nieuwe iPhone of MacBook nóg mooier is en nóg meer functionaliteit biedt.

Rationalisatie applicatielandschap

Dat laatste is voor veel freeelancers en ZZP-ers reden om voor Apple te kiezen. Je hebt nauwelijks nog aanvullende applicaties nodig. Een video monteren? Dat kan gebruiksvriendelijk en snel in iMovie. Een foto bewerken? Open iPhoto en je hebt zo ongeveer alle functionaliteiten tot je beschikking die fotografen en vormgevers graag willen gebruiken. Zo kunnen een heleboel applicaties waar je vroeger licentiekosten voor betaalde de deur uit.

Al met al leidt dit tot een aanzienlijk lagere total cost of ownership.

Werkplek die up-to-date, veilig en gebruiksvriendelijk is

Dat is ook precies de reden waarom Telegraaf Media Groep (TMG) deze keus maakte. Alle medewerkers hebben een iPhone gekregen en afhankelijk van hun profiel een MacBook Air, MacBook Pro of iMac. De nieuwe werkplek is up-to-date, veilig en gebruiksvriendelijk. Dat laatste komt mede doordat TMG de moed had om voor de dataopslag niet te kiezen met het gratis bij Office 365 meegeleverde OneDrive, maar voor Box.com. Box.com is gebruiksvriendelijk en sluit beter aan bij de manier waarop freelancers en redacteuren willen samenwerken. Het maakt hun processen eenvoudiger en bovendien kan de ftp-server de deur uit. Daarmee wordt de extra investering snel terugverdiend.

Overweegt uw bedrijf ook een nieuwe werkplek? Bekijk dan ook nadrukkelijk eens andere alternatieven dan Windows en bereken hoe de businesscase in uw situatie eruitziet. Wij helpen daar graag bij.

Deze blog is afkomstig van Wiebe Woudstra, projectmanager bij Qhuba. Tijdens de Qhuba Speedcamp op 27-03-2018 heeft hij meer verteld over zijn werkzaamheden en de totstandkoming van dit project. Ook aanwezig zijn op een Qhuba Speedcamp? Meld je hier aan

Wouter Hasekamp

06-46338864

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.