Van mooie plannen tot klinkende resultaten

6 juni 2018

Van mooie plannen tot klinkende resultaten

Dit artikel is op vrijdag 1 juni verschenen als bijlage bij het FD in Boardroom IT, een uitgave van ICT Media

Ontwijk de valkuilen van strategie-executie

Je hoort het regelmatig zeggen over ondernemingen, of je leest erover in het FD: mooie plannen, een prachtige strategie, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Daar zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar één wordt er vaak vergeten: strategie executie is een vak. Bij de executie van de strategie blijkt dat lang niet alle CxO’s dit vak, of zelfs specialisme, beheersen. Wat is hieraan te doen?

Door: Wouter Hasekamp, oprichter, CEO en grootmeester in strategie executie bij Qhuba, the Digital Strategy Execution Company

UTRECHT – Strategie executie is een vak. Maar in het bedrijfsleven is het niet gebruikelijk om daarvoor een specialist in te huren. Er zijn wel specialisten te over in strategieontwikkeling en die worden ook veelvuldig geraadpleegd. Het resultaat is een prachtig adviesrapport waar je eenvoudig de board en aandeelhouders achter krijgt. Op papier ziet alles er goed uit. Maar dan?

De stip op de horizon is ver weg.

Daarna laat de board het over aan de betreffende CxO om uitvoering te geven aan die strategie. Dus om de route te bepalen naar de stip op de horizon. Dat is vreemd, want dat is zijn of haar vak helemaal niet. Bedrijven zijn niet heel goed in veranderen. Er is veel focus op exploitatie, minder op exploratie: wat zijn de zaken waar we goed in moeten worden om deze strategie te implementeren?

Een CFO weet alles van financiën, de COO is expert op het gebied van productie en logistiek, de CIO weet alles van digitale zaken en een CMO weet hoe hij behoeften van doelgroepen in kaart kan brengen. Wanneer zij toevallig wel veel verstand hebben van het implementeren van strategische beslissingen is dat mooi meegenomen, maar daarvoor hebben ze ook nog focus en tijd nodig – zaken die op C-level dungezaaid zijn. Het is goed te beseffen dat slechts 8 procent van de topmanagers succesvol is in zowel het uitstippelen van een passende strategie als de uitvoering ervan.

Verder lezen?

Lees hier het volledige artikel

Wouter Hasekamp

06-46338864

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.