Vind de juiste resources voor je Digitale Transformatie

3 mei 2018

Vind de juiste resources voor je Digitale Transformatie

Digitale transformatie staat hoog op de agenda van elke Chief Executive. Dat blijkt maar weer eens opnieuw uit onderzoek van Gartner. De belangrijkste uitdaging daarbij is natuurlijk het ontwikkelen van een goede strategie, maar vooral ook het uitvoeren ervan. Daarvoor zijn resources nodig die snappen wat er moet gebeuren (en waarom) en die zowel de hard als de soft skills hebben om dit mogelijk te maken.

Het vinden van goede resources is een steeds groter wordende uitdaging. Wij hebben vier thema’s geïdentificeerd die hierbij een rol spelen, namelijk:

  1. Van strategie via resourcing naar executie

Het is van belang om de digitale ambitie van de organisatie richting te geven. Vervolgens IT hier middenin te positioneren en zorg te dragen voor de realisatie van de strategische doelstellingen van IT, zoals we ook schrijven in onze stukken over CIO Office. Als de strategie bepaald is ga je continu bijsturen om de doelstelling te behalen. Hierbij heb je de juiste resourcing nodig om tot de executie van je strategie te komen. Je moet gaan kijken naar wie je al binnen de organisatie hebt, maar ook naar wie, of welke capabilities je nog mist om de strategie succesvol te kunnen implementeren. Om dat gat op te gaan vullen moet je onder andere in staat zijn om helder te maken wie je voor welke functie nodig hebt en om vacatureteksten te schrijven die de juiste mensen aantrekken die je in je organisatie nodig hebt.

  1. Topgraden

Een van de meest belangrijke drivers om een top performance organisatie met succes te zijn is human capital. Hoe zorg je er voor dat je de top performers in je organisatie krijgt maar ook houdt? Je moet inzichtelijk kunnen maken hoeveel succesvolle selecties, maar ook hoeveel mis-selecties je hebt gedaan. Vraag niet gelijk aan een bureau om je te helpen maar kijk vooral in je eigen netwerk om toptalent binnen te halen. Als je eenmaal toptalent aan tafel hebt, weet je dan precies waar je ze op wilt beoordelen? En hoe stel je dan de juiste vragen om erachter te komen of dit de persoon is die je zoekt? En niet te vergeten: hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie krijgt uit het bellen met referenten? Dit en meer is te realiseren met de Topgrading methodologie, waar we komende weken meer over gaan vertellen.

  1. Candidate Experience

Sinds het overschot aan werkzoekenden steeds kleiner wordt, is het voor organisaties steeds belangrijker om het bedrijf voor kandidaten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Als je eenmaal een aantal kandidaten in de running hebt om je nieuwe werknemers te worden, is het van groot belang om te zorgen voor een juiste candidate experience. Hoe haal je het meest uit je sollicitatierondes en heb je er over nagedacht hoe jouw proces er voor de kandidaat uitziet? Is dit wel het juiste proces om er voor te zorgen dat enthousiast blijft gedurende het gehele sollicitatieproces en niet vroegtijdig afhaakt? Laat bijvoorbeeld je medewerkers aan het woord over de organisatie, zodat sollicitanten een beeld krijgen bij wat voor organisatie ze hebben gesolliciteerd. Maar vraag ook achteraf aan de sollicitant om een evaluatie door middel van een enquête/vragenlijst zodat je kunt meten wat de candidate experience is met jouw organisatie.

  1. Digital Career

De andere kant van het solliciteren is natuurlijk ook belangrijk. Hoe schrijf je een killer CV die zo goed mogelijk laat zien wie jij bent en wat je kunt? Kies je bewust voor het maken van een filmpje over jezelf of schrijf je je CV zo dat mensen in korte tijd een duidelijke indruk krijgen van wat jij als persoon te bieden hebt. Niet alleen qua inhoud, maar ook als persoon. Als jij ambities hebt om díe CIO of product owner te worden waar alle bedrijven om staan te springen, hoe zorg je er dan voor dat je de juiste keuzes maakt om daar te komen?

In de aankomende maanden zal ik dieper in gaan op deze verschillende thema’s en handvatten geven voor zowel de executive, de recruiter als de kandidaat. Mocht je eens willen sparren over je resources, neem contact met me op.

Wil je graag direct advies over de Recruitment kansen voor jouw organisatie? Doe de Recruitment Check

Jessica van Beek

06-14749698

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Whitepaper

Whitepaper Candidate Experience