Context

Om de samenhang tussen alle verschillende onderdelen van de strategie-executie helder te maken, hebben wij het SCOPE-model geïntroduceerd, een acroniem voor Strategie – Context – Organisatie – Portfolio – Executie.

Na strategie volgt context. Het maakt voor je doelstellingen nogal een verschil of je een handelsorganisatie bent, een dienstverlener of een producent. En weet je wat er zoal gebeurt in de omgeving? Kortom: wat is de markt waarin je opereert en hoe zien de marktomstandigheden eruit?

Naast Context kun je de C uit het SCOPE model ook gebruiken voor Control, Compliance of Cohesie. Het belangrijkste van deze tweede stap is dat je kijkt naar de markt om je heen en probeert samenhang te creëren, tegelijkertijd rekening houdend met wettelijke voorschriften maar ook met de wensen van klanten. Niet puur inzetten op de minimale vereisten om aan de wet te voldoen, maar juist de stap extra zetten zodat je je klant positief verrast.

Enterprise Architecture

Het is voor iedere organisatie noodzakelijk dat de strategie het daarbij behorende businessmodel en de processen goed worden ondersteund door de IT-systemen. Systemen die bovendien de juiste data genereren om de effectiviteit en rendement van de processen te bewaken en verbeteren. Maar ook systemen die eenvoudig mee veranderen als de strategie of de processen wijzigen. Het realiseren van die aansluiting en waarborgen van samenhang is de belangrijkste taak van een Enterprise Architect. Daarom heeft Mendel Koerts bij Qhuba de practice Enterprise Architecture opgezet

Qhuba levert diverse Enterprise Architectuur-diensten, waaronder Architecture as a Service. Doel is organisaties te helpen om van IT een ‘differentiator’ te maken: een middel om klanten beter te bedienen, kosten te verlagen en sneller in te springen op veranderingen in de markt. Goede enterprise architecten zijn schaars, maar eenmaal in huis zijn ze goud waard.

Benieuwd op welke manieren Qhuba organisaties nog meer van dienst kan zijn? Neem direct contact met ons op!

1

STRATEGIE

3

ORGANISATIE