Hoe kies ik het beste low-coding platform voor mijn bedrijf?

17 mei 2019

Hoe kies ik het beste low-coding platform voor mijn bedrijf?

Alweer ruim 20 jaar geleden, werd mij gevraagd om een lezing te geven voor een groep van circa 500 personen met als onderwerp: “Hoe kies ik de beste Intranet-oplossing voor mijn bedrijf?”

Enthousiast ging ik onderzoek doen, brochures bestellen en online kijken wat er te vinden was. Na het vergelijken van talloze websites, het uitpluizen van alle specificaties en grondig onderzoek onder collega’s, was er 1 ding duidelijk: Er komen zoveel verschillende onderdelen en aspecten bij kijken, dat dit zonder Excel niet tot een goed einde zou komen.

Hoe creëer je een overzicht van mogelijke leveranciers?

Gelukkig ben ik gek op Excel, dus een overzichtstabel was snel gemaakt. Hierin stonden de 20 belangrijkste pakketten/oplossingen naast elkaar en in elk vakje een kruisje wanneer een oplossing een bepaalde feature had of aan een bepaalde kwalificatie voldeed. De tabel vulde zich vlot, en ik was tevreden, maar toen bekroop me een gevoel van onbehagen. Die kruisjes zeiden eigenlijk alleen maar dat het pakket aan een bepaald criterium voldeed, maar helemaal niet hoe goed ze daaraan voldeden. Ik paste mijn overzicht aan door gebruik te maken van een score van 0 – 10. Opnieuw ging ik alle folders door, cijfers scoren voor alle onderdelen.  Ik had weer het gevoel heel goed bezig te zijn.

Toen ik bijna klaar was en de grote hoeveelheid kruisjes had omgezet naar cijfers keek ik belangstellend naar de uitkomsten onderaan de streep. Weer sloeg de twijfel toe. Wat zeiden die scores nu? Er waren duidelijk koplopers en volgers, maar een wezenlijk, onderling verschil kon ik niet ontdekken. Hoog tijd dus voor lumineuze laatste actie: weging. Ik ging een weging toekennen aan de criteria om te bepalen hoe goed de verschillende oplossingen waren voor de dingen die er voor mijn organisatie echt toe deden.

Anyway, long story short: aan het eind van al deze exercities, kon ik er nog steeds niks mee als beslissingsmodel. Wel had ik er veel van geleerd en de oplossingen goed leren kennen. Ik was klaar voor de lezing, want ik had het antwoord op de vraag.

Hoe pas je dit toe op low-coding?

Afgelopen week kreeg ik de vraag: hoe kies ik de beste low-coding oplossing voor mijn bedrijf? Een lastige vraag, want er zijn ontzettend veel low-coding platformen en er blijven regelmatig nieuwe bijkomen. Gelukkig heb ik er al meerdere presentaties over gegeven, diverse partijen bezocht en heb ik uiteraard zelf mijn eigen voorkeur. Na slechts 5 minuten googlen had ik al een lijst van meer dan 70 partijen, die ik zelf ook nog lang niet allemaal kende. Toen kreeg ik het briljante idee om een spreadsheet aan te leggen, zodat ik de oplossingen mooi met elkaar kon vergelijken. Hierdoor daar realiseerde ik me 2 dingen. 1) dat ik dit al te lang doe. 2) dat er ontzettend veel verandert in de wereld, vooral door technologie, maar dat er eigenlijk heel weinig verandert, in de wereld van de technologie.

Hoe kies je een low-coding platform?

Mijn intranet-presentatie had destijds drie belangrijke adviezen:

1) Selecteer de koplopers op basis van kwaliteit.

Doe je eigen onderzoek en gebruik hiervoor ook vergelijkingen van bijvoorbeeld Gartner of Forrester. Kijk welke platformen vergelijkbare organisaties gebruiken en gebruik de reviews om een goed beeld van de verschillende opties te krijgen.

2) Shortlist de meest passende partijen
Maak een shortlist van partijen die op de belangrijkste criteria die je aan de oplossing stelt. Daarnaast moet het platform passen qua functionaliteit en, niet geheel onbelangrijk, qua budget!

3) Kies uiteindelijk op basis van DNA

Na het maken van de shortlist ga je kijken naar het DNA van de oplossing of de leverancier. Sluit dit aan bij het DNA van jouw organisatie? Welke van de geshortliste partijen heeft op dit gebied de beste match?

Gefeliciteerd, je hebt voor jou de beste oplossing gevonden.

Deze adviezen gelden 1-op-1 ook voor low-coding platfoms. En eigenlijk voor iedere platform- of leverancierskeuze.

Overzicht Low-Coding platformen

Natuurlijk wil je na het lezen van deze blog niet alleen weten hoe je een keuze maakt, maar ook welke goede opties er zijn in het huidige aanbod van low-coding platformen. Daarom hier een overzicht van de platformen die ik in mijn zoektocht tegen ben gekomen.

Welke low-coding platformen zijn er?

Enkel de namen van de platformen zeggen je waarschijnlijk niet zoveel, daarom hieronder een overzicht van platformen waar ik zelf ervaring mee heb.

OutSystems

Dit is een kwalitatief ijzersterk platform, generiek inzetbaar en gericht op de ontwikkelaar. OutSystems biedt niet alleen oplossingen voor front-end maar zeker ook voor de back-end, door de mogelijkheden om onder architectuur te werken. OutSystems maakt al jarenlang een enorme groei door, maar begint daardoor ook een stuk kostbaarder te worden.

Betty Blocks

Dit is een beetje het jongere broertje van Outsystems. Een stuk betaalbaarder en mikt duidelijk op het MKB, een heel ander segment dus.

Mendix

Mendix is veel sterker gericht op de business dan op de IT-afdeling. Het is meer een front-end player en gericht op eenvoudigere applicaties. Deze commerciëlere organisatie is inmiddels opgekocht door Siemens. Voor nu is het dus even afwachten welke kant dat op gaat.

Salesforce

Waarschijnlijk voor de meesten vooral bekend van hun online CRM-systeem. Echter bleek Salesforce veel breder inzetbaar te zijn en gaan ze nu ook aan de slag met low-coding. Richt zich duidelijk op corporates.

Pega

Pega is van oorsprong een Business proces management (BPM) systeem. Toen hebben ze een voorbeeldapplicatie gemaakt op het gebied van sales en marketing en werden ineens concurrent van o.a. Salesforce.

Appia

Een erg mooie oplossing. Appia past meer in de hoek van Pega. Ik vermoed dat ze het in veel gevallen ook zullen winnen, door hun functionaliteit en prijs. Past vooral in bestaande omgevingen en functioneert ‘bovenop’ andere applicaties.

Kony

Dit platform richt zich vooral op mobiele applicaties. Ook al is mobiel steeds belangrijker geworden, het is niet het enige dat telt.

Thinkwise

Een nieuwe veelbelovende opkomer. Thinkwise heeft een hoge productiviteit en een duidelijk DNA op het gebied van ERP en ERP look-alike systemen. In mijn ogen een erg interessante optie,

Welk low-coding platform moet ik kiezen?

En zo zijn we weer terug bij af. Bijna iedere oplossing heeft interessante en mindere punten. Het blijft lastig om de goede keuze te maken, maar mijn advies blijft onveranderd:

  • Longlist op kwaliteit
  • Shortlist op basis van voor jouw organisatie belangrijke onderdelen en prijs
  • Kies op basis van DNA

 

Wil je hulp bij het kiezen van jouw nieuwe low-coding platform? Neem contact met mij op en ik zal je er doorheen te loodsen.

Johan Burgemeester

Johan Burgemeester

06-22920736

Deel dit artikel

Meer over deze Qhuban.

Stel mij een vraag.